Ίνες βιολογικής βάσης και υλικά ανακύκλωσης, διαδικασίες και εφαρμογές για τεχνικά υφάσματα

19/07/2021 - 11:00 -- Iosif Mpizelis
Ημ/νία:
19/07/2021
Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας
Θέμα:
Ίνες βιολογικής βάσης και υλικά ανακύκλωσης, διαδικασίες και εφαρμογές για τεχνικά υφάσματα
Ακαδημαϊκές Συνεργασίες Ερευνητικά Προγράμματα

Στα πλαίσια της σχετικής ομιλίας, παρουσιάστηκαν τα Erasmus+ έργα CLIMATE CHANGE IN AGRICULTURE και FOSTERING INNOVATION IN THE JORDANIAN AND MOROCCAN TEXTILE INDUSTRY.Τα τελευταία χρόνια, η ραγδαία αύξηση των καταναλωτικών αναγκών στον τομέα του ενδύματος και ευρύτερα της κλωστοϋφαντουργίας έχει οδηγήσει στην ανάγκη ανεύρεσης ανανεώσιμων πρώτων υλών οι οποίες θα είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς και ταυτόχρονα να παρουσιάζουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ιδανική λύση για την επίλυση της ευρείας εξάρτησης από τις ορυκτές πρώτες ύλες, θεωρούνται τα βιοπολυμερή υλικά (π.χ. η κυτταρίνη, το άμυλο και διάφορες πρωτεΐνες) τα οποία βρίσκονται σε αφθονία στη φύση, είναι ανανεώσιμα και είναι βιοαποικοδομήσιμα. Μία άλλη λύση είναι η επανένταξη των απορριπτόμενων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων ή/και άλλων (πχ μπουκάλια PET) στην οικονομική αλυσίδα μέσω της ανακύκλωσης.

Με γνώμονα τα παραπάνω δεδομένα, ερευνητικές ομάδες στην Ευρώπη πραγματοποιούν μελέτες για την ανάπτυξη νέων προϊόντων αποτελούμενα μερικώς ή εξολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές καθώς και νέων μεθόδων εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας στην κλωστοϋφαντουργία. Το διαδικτυακό συνέδριο «4th European Industry and Research Exchange: Biobased fibres and recycling materials, processes and applications for Technical Textiles» που πραγματοποιήθηκε στις 11-12 Μαρτίου του 2021 φιλοξένησε 33 ομιλητές από διαφορετικές ομάδες εργασίας τόσο από τον ακαδημαϊκό χώρο όσο και από τον επιχειρηματικό, δίνοντας μία εικόνα τόσο για τη τρέχουσα ερευνητική δραστηριότητα όσο και για τα υλικά και προϊόντα του μέλλοντος. Το γεγονός ότι οι συμμετοχές για παρακολούθηση ξεπέρασαν τις 250 -που ήταν ανώτατο όριο φιλοξενίας της διαδικτυακής πλατφόρμας- υποδεικνύει το ευρύ ενδιαφέρον αλλά και την κρισιμότητα του συγκεκριμένου θέματος σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που πλήττεται από την κλιματική αλλαγή.

To Εργαστήριο Σχεδίασης και Ανάπτυξης Πλεκτών καινοτόμων προϊόντων Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης (ΣΑΠΚΕ) του τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής συμμετείχε παρουσιάζοντας το έργο «Καινοτόμα Νυφικά Φορέματα και Βαπτιστικά Ρούχα από Ύφασμα Ροδάκινου με Οικολογική Συνείδηση – IBDPTEC», που χρηματοδοτείται από τη δράση Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ και υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία και σχεδιάστρια μόδας Luccia B και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων, ΕΛΓΟ-“Δήμητρα”. Στόχος του ερευνητικού προγράμματος αποτελεί η δημιουργία ενδυμάτων οικολογικού χαρακτήρα από ύφασμα που έχει παραχθεί με πρώτη ύλη τα υπολείμματα ροδάκινου, όπως αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία του φρούτου στη βιομηχανία κομπόστας, και κυρίως τις φλούδες του.

Στα πλαίσια της σχετικής ομιλίας, παρουσιάστηκαν τα Erasmus+ έργα CLIMATE CHANGE IN AGRICULTURE και FOSTERING INNOVATION IN THE JORDANIAN AND MOROCCAN TEXTILE INDUSTRY στα οποία συμμετέχει.

19/07/2021 - 11:00