Τι άραγε σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη σε ένα χώρο σαν τον νησιωτικό, που χαρακτηρίζεται από τη μικρή κλίμακα, εύθραυστα οικοσυστήματα και κατάρρευση της παραδοσιακής παραγωγικής βάσης; Έχει νόημα μια συζήτηση για το παραγωγικό σύστημα των νησιών σήμερα, πέραν της τουριστικής ‘μονοκαλλιέργειας’; Τι είδους συμπληρωματικότητες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μεταξύ τουριστικών αγορών και αγροτοδιατροφικού τομέα στα νησιά; Πώς όλα αυτά ενσωματώνονται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό;
Με αφορμή τα ερωτήματα αυτά αλλά και το γεγονός ότι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ανακηρυχθεί ως ‘Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης’ για το 2019, το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Επιστημονική Εταιρεία Αγροτικής Οικονομίας θα διοργανώσουν Ημερίδα με θέμα: «Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη σε Νησιωτικές Περιοχές - Η περίπτωση της Καρπάθου», στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019.
Το επισυναπτόμενο πρόγραμμα της Ημερίδας περιλαμβάνει 17 εξειδικευμένες εισηγήσεις, μέσα από τις οποίες οι εισηγητές θα εστιάσουν στην περίπτωση της Καρπάθου, ενός ακριτικού νησιού με πλούσια γεωργική ιστορία και λαϊκό πολιτισμό, καθώς και μια μοναδική πολιτιστική και γαστρονομική ταυτότητα.